tiistai 3. huhtikuuta 2018

Taitoluistelu-uran lopettaminen / Quitting figure skating

(Translation in English after the Finnish part)
kuva: Mia Surakka / Mia-Tuote Oy

21.3.2018 Tein elämäni vaikeimman päätöksen - päätin lopettaa kilpaurani taitoluistelijana. Päätös oli todella vaikea, vaikka olinkin miettinyt sitä jo syksystä lähtien. Kuluneen kauden aikana olen ollut pitkään väsynyt ja ylikuormittunut. Koulun ja luistelun yhdistäminen tällä tasolla on vaikeaa, kun harjoitustunteja kertyy viikossa yli 20 tuntia, niin koulun ja treenien lisäksi vapaa-aikaa ei jää juuri yhtään ja palautuminen ja yöunet jäävät helposti liian vähäisiksi. Erityisen vaikeaa elämästäni teki se, että pyrin hoitamaan koulun sekä luistelun molemmat niin hyvin kuin vain pystyin ja arjen kokonaiskuormitus oli jo pitkään ollut minulla niin suuri, etten kokenut ikinä palautuvani tarpeeksi. Ehkä fyysisesti ehdin palautumaan, mutta en henkisesti. En enää nauttinut elämästäni samalla tavalla kuin ennen ja aloin vain haaveilla asioista, joita voisin toteuttaa "sitten kun on aikaa", "sitten kun ei enää tarvitse käydä aamutreeneissä" ja "sitten kun saan ihan itse päättää, mitä milloinkin teen". Aloin yksinkertaisesti kyllästymään kiireiseen ja aikataulutettuun elämääni ja vähitellen mieleeni hiipi ajatus taitoluistelun lopettamisesta. En halunnut enää elää elämää, josta en nauti. Lopullinen päätös lopettamisesta syntyi seurani kevätnäytöksen jälkeen yhdessä valmentajieni kanssa.

PicMonkey Collage 2

Tiedän, että olen saavuttanut aika paljon taitoluistelu-urani aikana, kuten mm. junioreiden Pohjoismaiden mestaruuden, kolme SM-mitalia sekä olen kahdesti päässyt Junioreiden Grand Prix -kilpailuihin ja ollut aikuisten sarjassa varasijalla EM-kilpailuihin. Parin viime vuoden aikana en kuitenkaan ole kehittynyt niin paljoa, kuin aikaisemmin kehityin, ja viime kausi meni kokonaisuudessaan huonommin kuin edeltävä kausi. Koska olen aina ollut perfektionisti ja tavoitteellinen luonteeltani, luistelu ei tee minua täysin onnelliseksi, jos en näe tekemisessäni kehittymistä tai tuloksia. Myös tämä on ollut yhtenä syynä lopettamiseeni. En enää usko tarpeeksi omiin kykyihini ja mahdollisuuksiini kehittyä luistelijana kohti kirkkainta maailman kärkeä. Ja jos ei usko omiin kykyihinsä, niin ei silloin voi kehittyäkään.

En koe, että minulta olisi jäänyt jotakin merkittävää saavuttamatta, vaikka en päässytkään EM- ja MM-kisoihin tai Olympialaisiin. En koe katkeruutta siitä, että en saavuttanut SM-mitalia aikuisten sarjassa, vaikka lähellä se olikin. Jos olisin nyt vielä päättänyt jatkaa luistelua ja tavoitella näitä asioita, olisi se vaatinut erittäin paljon energiaa, jaksamista ja sitoutumista vielä pitkän aikaa. En ehkä pystyisi siihen enää. Olenhan jo kuitenkin tähän asti antanut tälle lajille niin paljon koko lapsuus- ja nuoruusikäni ajan.

Suurin syy lopettamiseeni oli liian raskas elämäni, mutta muitakin syitä taustalta löytyi. Viimeisen kolmen vuoden aikana loukkasin kolme kertaa nilkkani (ensimmäisellä kerralla se murtui ja kahdella muulla kerralla venähtivät nivelsiteet). Nilkkavammojen jälkeen en ole voinut luottaa nilkkaani täysin ja jokainen vamma on tietysti estänyt harjoittelua ja kehittymistäni. Myös taitoluistelun kalleus ja sen vaikuttaminen perheeni taloudelliseen tilanteeseen oli myös yksi lopettamiseni syistä.

kuva: Mia Surakka / Mia-Tuote Oy
Äitini on aina rakastanut taitoluistelua, ja lopettamisestani kertominen hänelle ei ollut helppoa, sillä tiesin, ettei hän pitäisi siitä. Nyt olen kuitenkin alkanut ymmärtää, että en voi luistella vain miellyttääkseni äitiäni tai ketään muutakaan, jos itse en ole täysin tyytyväinen elämääni. Kaikista tärkeintä on tehdä tätä itseään varten. Päätöksenteon alkuvaiheessa pelkäsin, että mitä jos alan katumaan päätöstäni, mutta nyt alan olemaan jo aika varma siitä, että olen tehnyt oikean ratkaisun.
Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat olleet mukana tukemassa uraani. Erityisesti kiitos vanhemmilleni sekä isovanhemmilleni, sillä ilman heitä tämä ei olisi ollut mahdollista. Kiitos myös sponsoreilleni Mia-Tuotteelle upeista kisapuvuista, Golden Skatelle ammattitaitoisesta luistinhuollosta, Tampereen Urheiluakatemialle TOP-Team tukipalveluista, Autokoulu CAP:lle hyvästä ajo-opetuksesta sekä nice-skate.com taitorullaluistimista. Kiitos myös kaikille muillekin, jotka olette seuranneet uraani ja kannustaneet minua.

Nyt aion keskittyä uusiin asioihin elämässäni, kuten esimerkiksi valmentamiseen ja tanssiin. Ja saa nähdä, jos vielä jonakin päivänä päädyn show-luistelijaksi maailmalle.


in English:

On 21.3.2018 I made the biggest decision of my life - I decided to quit my figure skating career. The decision was really hard, even though I had been thinking about it since last autumn. I was quite tired, unhappy and not willing to go to morning practices for almost the whole competition season. It has been really hard for me to combine school and skating because I have always tried to do both of them as well as I can.

I know that I have achieved quite a lot in figure skating, but lately my skills have not improved that much and I haven't learned any new jumps. As I have always been a perfectionist and a goal-directed person, skating does not make me entirely happy if I don't see any results and progression.

There were many reasons why I quit figure skating, but the biggest reason was that I wasn't able to recover well enough from skating and school, and to be honest I didn't even like my everyday life anymore. It all was just too hard for me. When I came to the point that I woke up in the morning asking myself before the morning practice "Do I really have to go?" I started wondering why I was even doing something I didn't even enjoy. There are so many other things in life I can do, and I don't want to spend my life being unhappy and waiting for better times to come.

My mom has always loved figure skating, and it was hard to tell her about my decision, because I knew she wouldn't like it. But now I have started to realise that I can't do figure skating just for her if I am not entirely happy. This is my life after all. In the beginning I was afraid that some day I would regret that, but now I think I have made the right choice.

Figure skating is a very expensive hobby and that was also one of the reasons why I quit skating. I'm thankful to my parents and grandparents for financing my skating, even though it has not been easy for them. I also want to thank all of my sponsors for supporting me.

Now I'm starting to focus on new things in life, such as figure skating coaching and dancing. And who knows, maybe some day I will end up to performing in figure skating shows abroad.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti