torstai 31. toukokuuta 2018

Millainen on taitoluistelijan ruokavalio?

Monet ihmiset ovat elämäni aikana kysyneet, onko minulla jotakin tietynlaista ruokavaliota, jota minun pitää noudattaa taitoluistelun vuoksi. Vaikka en enää taitoluistelija olekaan, pyrin silti syömään edelleen aika samalla tavalla kuin aina ennenkin olen syönyt. Tosin joitain pieniä muutoksia olen tehnyt ruokavaliooni nyt taitoluistelun lopettamisen myötä, ja tässä postauksessa kerron niistä lisää.

Taitoluistelussa on tärkeää näyttää hyvältä ja kropassa ei saa juurikaan olla ylimääräistä rasvaa, joten ruokavalioon on kiinnitettävä huomiota. Ikinä meille ei kuitenkaan ole annettu mitään tiettyä suunnitelmaa, että mitä pitäisi syödä milloinkin, vaan enemmänkin on ohjeistettu yleisellä tasolla.
b
Näitä asioita pyrin suosimaan arkiruokailuissani:
- lautasmalli (puolet kasviksia, 1/4 proteiinia ja 1/4 hiilihydraatteja)
- runsaasti marjoja, hedelmiä ja salaattia
- maustamaton jogurtti, rahka
- puuro
- piltit
- vähärasvaiset ja -sokeriset tuotteet
- leivänpäällä kalkkunaleike kinkun sijaan
- kala ja kana
a
Näitä asioita pyrin välttämään:
- mehut ja limsat
- sipsit, karkit jne.
- makeat ja suolaiset leivonnaiset
- hampurilaiset, pitsa, nugetit, ranskalaiset, makkara, pekoni 
- vaaleat leivät
- maustetut jogurtit ja rahkat
- murot ja sokeriset myslit
- välipala- ja proteiinipatukat
- juustot
IMG_9782 3
Välipaloina syön yleensä esimerkiksi hedelmiä, marjoja, rahkaa, jogurttia, pilttiä, ruisleipää Becelillä, kalkkunaleikkeellä ja kurkulla tai tuorepuuroa.

Miten ruokatottumukseni ovat muuttuneet huippu-urheilun lopettamisen myötä?
Nykyään mun ei enää tarvitse miettiä ihan niin tarkkaan sitä, kuinka paljon tai mihin aikaan tarkalleen voin syödä ennen urheilua, mutta taitoluistellessani liian suuri annoskoko tai myöhäinen syöminen hankaloitti hyppimistä. Kun urheilin viikossa yli 20 tuntia, kulutin myös enemmän energiaa kuin nyt kun liikun ehkä 5-10 tuntia viikossa. Olen siis hieman pienentänyt annoskokojani, esimerkiksi välipaloilla sekä aamu- ja iltapaloilla syön vähemmän kuin aikaisemmin, enkä edes aina syö iltapalaa enää. Ennen söin välipaloilla leipiä, hedelmää ja jogurttia, nykyään yleensä vain vähän hedelmää tai jogurttia (tai molempia, riippuen näläntunteestani). Koulussa meillä on ruokailu jo klo 11 ja itse herään vasta puoli yhdeksän aikoihin, joten nyt kun en enää käy aamutreeneissä, niin ei mun tarvitse syödä kovin runsasta aamupalaa.
1-Ruokapostaus
Kuinka usein syön herkkuja? 

Pyrin syömään arjessani usein mahdollisimman terveellisesti, mutta ruokavaliooni mahtuu myös herkkuja. Pyrin noudattamaan 80/20-periaatetta, jossa 80% ruokavaliostani koostuu terveellisistä ruoista ja 20% jostakin muusta. Pienempänä pidin aina yhden herkkupäivän viikossa ja se oli lauantai, jota odotin aina koko viikon ja lopulta päädyin syömään karkkia ja suklaata kaksin käsin koko viikon edestä. Nykyään olen sitä mieltä, että itselleni sopii paremmin se, että annan itselleni myös viikolla luvan syödä pienen määrän herkkuja, jos siltä tuntuu. Näin pystyn hillitsemään makeanhimoani paremmin. 

Joskus jos haluan herkutella terveellisemmin, valitsen esimerkiksi marjoja tai hedelmäsalaattia ja siihen lisään vähän kermavaahtoa tai jäätelöä. Suurimpia herkkujani ovat kuitenkin suklaa, jäätelö, kakut ja itsetehdyt leivonnaiset. Tykkään herkutella myös pastalla ja kiinalaisella ruoalla. Suolaisisista herkuista, kuten pitsasta, hampurilaisista tai sipseistä en juurikaan tykkää, joten niitä mun tulee syötyä harvoin. Limsaa tai mehua en myöskään juo juuri koskaan.  

Jos haluat jatkossakin lukea multa ruoka-aiheisia postauksia, jätä kommentti! :)

7 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintoinen postaus! :) Olis kiva saada jotain reseptejä sun lemppariruuista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Täytyypä pistää idea postauslistalle :)

      Poista
  2. Toki energiankulutus pienenee, kun lopettaa "huippu-urheilun", mutta se ei suinkaan tarkoita, että kovinkaan paljoa kannattaa ruokamääriä tiputella :). Esimerkiksi runsas aamupala on hyvä juttu kaikille - aamutreenejä tai ei. Kehossasi on kuitenkin paljon lihastakin, joka kuluttaa sitä energiaa, ja mikäli edelleen kuitenkin liikkuu ja tuloksia haluaa...

    Hyvältä kuitenkin kuulostaa, ettenkin se, ettei mitään ehdottomuuksia ole :)!

    http://stepsonacircle.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ihan tottahan tuo on. En olekaan mitenkään merkittävästi muuttanut annoskokojani, yleensä ihan vähän vaan ja se kuinka paljon syön vaihtelee - joinakin päivinä saatan syödä enemmän ja joinakin vähän vähemmän. Yleensä menen sen näläntunteen mukaan, eli en ikinä jätä syömättä jos mulla on nälkä, mutta esim illalla jos olen syönyt runsaan päivällisen myöhään, niin en silloin iltapalaa välttämättä tarvitse. Aamupalaa olen siksi syönyt nyt vähän vähemmän, koska meillä on koulussa lounas niin aikaisin ja itse herään aika myöhään, niin ei mulla siinä erityisen suurta nälkää ehdi vielä tulemaan ennen lounasta. Toki jos herään aikaisin, niin mun on pakko syödä runsas aamupala, koska muuten en millään jaksaisi lounaaseen asti.

      Pyrin syömään terveellisesti mutta kuitenkin sillä tavalla, että voin hyvällä omatunnolla herkutella silloin kun siltä tuntuu :)

      Poista
  3. Ihania, mielenkiintosia postauksia!! Luin monta päivitystä putkeen. Hyvää kesää! <3

    VastaaPoista
  4. niin ja onnea vielä upeasta luistelu-urasta!! :)

    VastaaPoista